Slapeloze nachten

Gepubliceerd op 18 september 2022 om 12:26

Sinds 3 weken ervaar ik zelf weer de slapeloze nachten na de geboorte van ons 2e kind. Oppassen geblazen dus, want vermoeidheid en stress kunnen een grote factor zijn in het ontstaan van een blessure; zowel in overbelastingsblessures als acute blessures.

Zowel bij stress als bij vermoeidheid reageert je lichaam anders op belastingprikkels. Er gebeurt van alles op hormonaal gebied en daarnaast  worden vitaminen en mineralen die je spieren nodig hebben worden door je lichaam anders gebruikt (bijvoorbeeld om de vermoeidheid te compenseren). Verder zijn je reactiesnelheid en je coördinatie verminderd, wat invloed heeft op je loopstijl. Het verminderen van coördinatie heeft voor een contactsporter, zoals een voetballer of een hockeyer, meer invloed op het ontstaan van acute blessures. 

Bij stress of gewoon een lusteloos gevoel na een drukke dag kan sporten je juist ook energie geven, blijf dan alleen wel letten op tekenen van echte vermoeidheid, pijntjes en vooral de verminderde coördinatie.  Ben je 1 of 2 dagen vermoeid dan zou je beter een training kunnen skippen, een goede rust pakken en op tijd naar bed gaan dan een halve training of een hele training halve bak doen zodat je de dag erna wel weer een goede training kunt doen. Ben je langere tijd vermoeid door bijvoorbeeld net als bij mij slapeloze nachten door een baby? Pas dan je trainingen aan in duur en intensiteit. Ik ben nu een periode vrij, waardoor ik vaker een korte training ipv 1 lange training kan doen. Las eventueel een extra kracht- of core training in om de verminderde aansturing van je spieren te beperken en misschien zelfs teniet te doen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.