Houding is adem!

Gepubliceerd op 9 juli 2022 om 12:25

 

De mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik zelf nog veel aan mijn houding kan verbeteren.
Als we het hebben over looptechniek, hebben we het vaak over wat er gebeurt in de benen; alles vanaf de heup naar beneden. Maar heel het lichaam doet mee, zoals de romp, de beweging van de armen en zelfs de positie van het hoofd.
Als ik het over houding heb in deze column heb ik het over je houding in alle situaties, dus niet specifiek je houding tijdens het hardlopen.

Het veranderen van een techniek of houding is één van de moeilijkste dingen om te trainen. Je houding heeft zich namelijk door de jaren heen gevormd door de manier hoe je jaren met je lichaam bent omgegaan. Wil je iets aan je houding veranderen, dan lukt dat in het begin alleen op het moment dat je eraan denkt. Zodra je met iets anders bezig bent of aan iets anders denkt, zal je de nieuwe houding weer loslaten. De houding die aanneemt is afhankelijk van de lengte en krachtuithouding van spieren, pezen en banden en het geheugen dat in je spieren zit over het reguleren van de gewenste spanning. Alleen letten op je houding is dus vaak niet genoeg. Naast op losse momenten de houding oefenen en aannemen zul je de spieren die de gewenste houding moeten vasthouden, sturen en moeten trainen. Daarnaast zul je de spieren die je in de verkeerde houding trekken, moeten rekken.

De meeste mensen weten waarschijnlijk dat onderuitgezakt zitten (hoofd en schouders naar voren, bolle rug) een slechte houding is. Voor de tegenovergestelde beweging (romp recht, hoofd boven de romp en schouders licht naar achteren) heb je bijvoorbeeld een goede core stability nodig (romp), een goede spierspanning tussen de schouderbladen, de nek en lengte van de borstspier, een goede stabiliteit van de kleine nekspieren om het hoofd recht op de romp te houden.

Maar wat heeft dit met hardlopen te maken?
Een goede of gestrekte houding kan verschillende voordelen voor het hardlopen hebben.
*    Naast dat je je core spieren nodig hebt werkt het ook andersom, en zorgt lopen met een goed gestrekte romp ook dat je daarmee je core traint waardoor je beter je kracht vanuit de benen beter gestuurd worden (column over hip lock)
*    Je gaat hoger lopen waardoor je minder hard landt, een snellere afwikkeling krijgt en dus ook minder energie verliest.
*    Doordat je borst in een gestrekte romp meer vooruit staat, heb je meer longinhoud.
*    Op het gebied van ademhaling is er nog een voordeel waar niet veel lopers, trainers en therapeuten aan denken. Dit voordeel zit in de positie van je hoofd. Door deze goed uit te strekken krijgt je luchtpijp meer ruimte. Dit komt doordat je nekwervels beter boven elkaar komen te liggen.

Gouden tip:
Een tip die ik mensen vaak geef en zelf ook gebruik waardoor je maar op 1 ding hoeft te letten, maar al veel in je (Loop)houding verbetert is de volgende: beeld je in dat er bovenop je hoofd een draadje zit dat jou omhoogtrekt, waardoor je je nek strekt. Vanzelfsprekend zorgt dit voor de strekking van de nek, maar door dit te doen volgt de rest van de romp en de schouders vanzelf. Doe je dit tijdens het lopen, dan zorgt de gestrekte romp ervoor dat je beter je hip lock in kunt zetten.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb